Dodatki funkcjonalne
to nasza specjalność

Pierwsi zawodowi masarze, którzy stosowali w swoim rzemiośle środki przypominające dodatki funkcjonalne, żyli w czasach Karola Wielkiego. O ile ich metody sprawdzały się na niewielką skalę, rozmiary współczesnej produkcji wymagają bardziej wydajnych rozwiązań.

SMAKOVITA to dodatki funkcjonalne obejmujące szeroką gamę solanek zalewowych, nastrzykowych oraz preparatów do kutrowania. W ramach palety środków do produkcji wędlin proponujemy również emulgatory, karageny, białka sojowe i zwierzęce, błonniki, fosforany, barwniki i preparaty przedłużające świeżość.

Zdrowa żywność to istotny element budujący dobre samopoczucie i długie życie. Smak i aromat spożywanych produktów to jedna strona medalu. Druga – to odżywcze walory, których poszukujemy dziś, dokonując wyborów konsumenckich. SMAKOVITA kładzie dziś nacisk na dodatki funkcjonalne pochodzenia naturalnego, wykorzystując w tym celu unikatowe rozwiązania technologiczne. Przyszłość należy do „clean label”!

Solanki zalewowe

Oferujemy wybór solanek zalewowych do produkcji wędlin. Dbamy o jakość wyrobu końcowego – nasze produkty minimalizują wyciek, sprawiają że wyroby prezentują się apetycznie i długo zachowują świeżość… czytaj więcej

Solanki nastrzykowe

Oferta solanek nastrzykowych SMAKOVITA obfituje w wysokiej jakości rozwiązania do produkcji wszelkiego rodzaju wyrobów tradycyjnych: boczku, szynki, polędwicy i kiełbas oraz wyrobów blokowych… czytaj więcej

Preparaty do kutrowania

Preparaty do kutrowania SMAKOVITA to kompletne mieszanki funkcjonalne gwarantujące Twoim wyrobom idealną teksturę, wilgotność i spoistość…czytaj więcej

Inne

Jeżeli interesują Cię emulgatory, karageny, białka sojowe albo błonniki… czytaj więcej